Mindre lidelser og små skavanker
Heste er store og følsomme dyr. Sørger du for jævnligt at tjekke hesten grundigt igennem, kan du opdage mindre lidelser og små skavanker, inden de udvikler sig og kræver dyrlægebehandling. Her kommer nogle relativt almindelige lidelser og skavanker som du normalt selv kan behandle, men er du det mindste i tvivl så kontakt din dyrlæge.
Små sår
De mindre sår som hesten ofte får, der ikke er så dybe og ikke bløder så meget, at de skal syes kan du selv tage hånd om. Rens såret med vand og sæbe eller en saltvandsopløsning. Sørg for at sårkanterne holdes rene, eventuelle hår omkring såret klippes væk, så det bliver nemmere at holde såret rent. Påfør et tyndt lag sårsalve eller spray med sårplaster/sårspray for at beskytte såret mod infektion. Nogle sår kræver bandagering for at forhindrer at der kommer snavs og skidt i såret.
Muk
Muk er en hudinflammation i hestens kodeled. Huden i kodeleddet er tynd og sart, så der kommer nemt sår, hvis hesten går på en mudret eller fugtig fold. Hvis disse sår inflammeres kaldes det for muk. Den bedste måde at forebygge muk på, er at sørge for at holde hestens ben så rene og tørre som muligt. Har hesten fået muk så er det vigtigt at du er omhyggelig med at behandle den, så det ikke spreder sig op ad benet. Spreder inflammationen sig til lymfekarrene kan hesten få lymfangitis. Lymfangitis gør at lymfekarrene ikke kan transportere væske væk fra vævet, hvilket bevirker at benet hæver voldsomt.
Sådan kan du behandle muk:
- Vask benet grundigt med sæbe eller en mild klorhexidin opløsning
- Tør benet omhyggeligt med et håndklæde.
- Smør kodeledet med en blødgørende salve. F.eks. har Salicylsyre vaseline en god effekt på muk.
Gentag behandlingen dagligt i 5-7 dage. Bliver det ikke bedre, så kontakt din dyrlæge.
Har hesten først har haft muk, så har den større risiko for at få det igen. Vær opmærksom herpå og sørg for at holde kodeleddene rene.
Sur stråle
Sur stråle er et bakterie-/svampeangreb i hoven. Forrådnelsen opstår oftest i selve strålen, men også andre dele af hoven kan blive angrebet. Hoven/strålen bliver blød og svampet samt ildelugtende. Årsagen er oftest dårlig hovhygiene og at hesten står på et vådt og beskidt underlag. Smalle hove med dybe kløfter kan også være en indirekte årsag.
Sådan kan du behandle surstråle:
- Sørg for at hoven rengøres dagligt og hesten har en ren og tør madras at stå på
- Spray hoven med f.eks. fortyndet Jodopax som virker desinficerende og bakteriedræbende.
- Tjære og kobbersulfat er godt til behandling af sur stråle, men der findes også mange andre effektive produkter på markedet.
Spiserørsforstoppelse
Spiserørsforstoppelse er når hestens spiserør bliver forstoppet. Det kan skyldes uopblødt Betfor eller mash/slobber, store æblestykker eller bare det almindelige foder. Hesten bliver meget urolig, hoster, skummer og man kan se foderrester komme ud gennem næseborene. Tag omgående alt foder fra hesten, massere forsigtigt på venstre underside af halsen. Kontakt dyrlægen omgående, hvis ikke øjeblikkelig bedring indtræffer.
For at undgå hesten får spiserørsforstoppelse bør du altid give hesten sit grovfoder inden den får sit krybbefoder. Hvis hesten har tendens til at spise for hurtigt, så kan du lægge nogle større sten i krybben og herved undgå at hesten forsluger sig. Opblødt foder kan også forebygge forstoppelsen.