• 90 dages returret for medlemmer
  • Sendes inden for 1-2 hverdage
  • Sikker handel
  • Mindste ordreværdi er 200 kr

Mine favoritter

Henter flere produkter...

Ridelærerens tips til dig, som vil begynde at ride stævner

Efter nogen tid med rideundervisning på rideskolen er det ikke usædvanligt, at der opstår en nysgerrighed til at tage de næste skridt og begynde at ride stævner. Sejt! Men for mange er det noget helt nyt, og det kan naturligvis være svært at vide, der forventes af både rytter og forældre. Vi har fået hjælp til af ridelærer Jenny Lindh til at forklare nogle af spørgsmålene.


Fra den allerførste gang på rideskolen følger alle lektioner en plan, som fremmer elevernes udvikling, og som bygger et godt grundlag, som langsom men sikkert forbereder eleverne til at begynde at ride stævner – hvis den enkelte elev har lyst til det.
– Det er vigtigt at huske på, at man ikke skal ride stævner, hvis man ikke har lyst til det, hvilket ikke alle har. Så enkelt er det. Vi ser altid på den enkeltes individuelle forudsætninger og ønsker og beslutter så sammen med eleven og elevens forældre i fuld enighed. Nogen synes, at der føles frygtindgydende, og så er det vigtigt at begynde på det rigtige niveau, siger Jenny Lindh og forklarer:
– Den, der har skridtet over en bom på fem centimeter, har også sprunget. Man skal ikke undervurder den mentale kraft, og vi forsøger at lave sjove oplevelser ud af det dele, griner hun.


Når man prøver det på denne måde, synes de fleste, at det er ret sjovt, og de oplever selv, hvordan de udvikler sig fra gang til gang.
– All ridning er godt, og jo flere timer i sadlen jo bedre.

Begynd med klubstævner

De fleste rideklubber i landet afholder klubstævner for sine medlemmer. På Jennys rideskole i Vimmerby, Sverige er der ca. et stævne hver måned. Først og fremmest i springning, men også i dressur. Stævnerne er tænkt som en introduktion til yderligere stævneridning, og ved et klubstævne stilles der ikke særlige krav til, om man som rideskoleelev kan deltage.


– Bare eleven har en af sine forældre med, kan alle være med. Miniputterne skridter eller måske endda traver over bomme, der ligger på jorden, fortæller Jenny og fortsætter:
– Der er heller ikke noget krav om, at du skal springe en vis højde. Selvom du har sprunget 60 centimeter i en ridetime, kan du starte stævne på fx 40 cm, eller hvad du nu føler for.


Lige nu afprøver Jennys rideskole et kursus, der hedder ”kunsten at ride stævne”, hvor stævneinteresserede forældre og børn kan lære om alle de forskellige delelementer i en konkurrence. Alt fra hvad en baneskitse er til, hvordan man gør, når det er tid at tage hesten ind fra fold. Dette eller tilsvarende kurser findes på flere rideskoler i Sverige.
– At forældrene er med på kurset skaber tryghed for både dem, eleven og os.

”Børn synes ikke det er pinligt”

Jenny mener, at der er fordele med at begynde at ride stævner allerede som lille.
– Mindre børn har ikke de barrierer, som kan dukke op med alderen. oplever det for eksempel ikke som pinligt, når folk kigger. De oplever bare det hele som sjovt. Efterhånden som man bliver ældre, har man fordelen af at blive mere moden og fysisk stærkere, men så er der i stedet andre ting, der kan sætte en kæp i hjulet. Sådan noget som mentale barrierer, som at noget føles pinligt. Her er det vigtigt at tale med eleverne. Det er noget vi anbefaler, at man også gør hjemme.

Jennys nybegyndertips

Til forældre, hvis barn vil ride stævner:

  • Find ud af, hvad der forventes af dig som forældre og tag stilling til, om det kommer til at virke for dig. Det kan betyde alt fra mentalt at støtte dit barn til at køre hestetransport.
  • Tag med barnet til nogle stævner og se, hvordan det foregår.
  • Tal med dit barns rideskole, og diskuter barnets forudsætninger. Er han/hun parat? Hvad skal I selv øve inden? Er der behov for et par ekstratimer?
  • Hvis det ikke går, som dit barn havde håbet på ved et stævne, kan det være en god idé at give barnet lidt plads. Nogle velmenende ord hjælper ikke meget, når man er meget oppe at køre. Det er tit guld værd at blive ladt lidt i fred og køle af.

Til eleven som vil begynde at ride stævner:

  • Fokuser ikke på præstation! Første, anden og tredje stævne kan man ikke forvente at det kommer til at gå fejlfrit. Alt det, som du normalt synet er let, føles svært, hvis du er nervøs. Brug et par stævner som træning.
  • Sæt realistiske mål. Vælg en lavere højde for at mærke efter.
  • Der er en del forskel på at ride sin egen pony eller en rideskolepony til stævne. Med en lånt pony har du ikke rigtig de samme forudsætninger for at træne dig op sammen med ponyen. Du kan have behov for at træne lidt ekstra for, at I sammen bliver et godt team.
  • Spis ordentligt! Det kan være svært, når nerverne sidder udenpå, men spis alligevel godt. Husk at spise og drikke rigeligt på hele stævnedagen. (Se også Dansk Rideforbunds anbefalinger om dette.)

Om Jenny Lindh

Jenny er 34 år og uddannet som hippolog. Gennem snart 10 år har Jenny arbejdet som ridelærer på rideskolen Ryttergården i svenske Vimmerby. Hun begyndte at ride, at hun var ca. 6 år og fik sin første pony som 11-årig. Jenny har altid elsket dyr og begyndte som teenager på et naturfagsgymnasium, hvor hun læste både på heste- naturfagslinjerne. Men hestene var det sjoveste, og parallelt med skolen arbejdede Jenny i en galopstald og uddannede sig efterfølgende for at kunne træningsride galopheste.

Efter en skade, som betød, at hun ikke kunne fortsætte med galoppen, fandt hun ny glæde som lærer på rideskolen.

– Det af få lov til at følge elevernes udvikling både ridemæssigt og som personer, fra små unger til teenagers er min drivkraft. Det er fantastisk sjovt at få lov til at være en del af det, siger Jenny.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.