• 90 dages returret for medlemmer
  • Sendes inden for 1-2 hverdage
  • Sikker handel
  • Mindste ordreværdi er 200 kr

Mine favoritter

Gem som favorit ved at klikke på hjertet på produktbilledet.

Dækkener

Dækken eller ej?

Heste kan sagtens klare sig igennem en vinter uden at skulle have dækken på. Dette kræver dog, at de er vant til det, at de er sunde og raske, bliver fodret og har god mulighed for at bevæge sig samt et læskur mod regn og vind, hvis de går ude døgnet rundt. Opfyldes disse kriterier ikke eller bliver din hest skadet og måske fortsat skal gå i løsdrift, så bliver du muligvis nødt til at give den dækken på, medmindre vinteren er meget mild.


Holdes hesten i gang gennem vintersæsonen og trænes, så den kommer til at svede, kan det være nødvendigt at klippe den og lægge dækken på. Man kan klippe hesten på forskellige måder. Klippes den kun under halsen, så behøver du ikke kompensere den afklippede pels med et dækken – klipper du derimod hele eller store dele af hestens pels, så bør du give den dækken på både ude som inde.


Det dækken hesten går med mest skal altid passe optimalt i både model og størrelse. Hööks har meget at vælge imellem. Det er ikke rart for hesten, hvis dækkenet er for stort eller for dybt skåret, så det glider ned over manken. En klippet hest er ofte lidt mere sart med hensyn til skarvemærker, så selvom dækkenet ligger godt, kan der alligevel komme slidmærker ved skulderen. Risikoen for slidmærker mindskes betydeligt, hvis man anvender en såkaldt bringebeskytter.

Dækkeners holdbarhed

Holdbarheden eller slidstyrken angives i denier (D), desto højere værdi desto bedre holdbarhed. Men man bør være opmærksom på, at det også afhænger af materialet. Nylon er generelt meget stærkere og mere elastisk end polyester, hvilket betyder at et nylondækken med lavere denier kan have samme holdbarhed som et polyesterdækken med højere denier. Har man flere heste gående på samme fold, så kan det ofte godt betale sig, at købe et dækken i en bedre kvalitet og med en høj denier værdi, da det tåler lidt mere.


Hvis hesten træder eller sidder fast i dækkenet, så kan selv det stærkeste dækken gå i stykker. Den bedste måde at reparerer et udedækken på er, at klippe evt. trævlet stof væk og derefter lime en lap fast på indersiden samt evt. sy rundt om selve hullet. Man bør dog sy så lidt som muligt i vandtætte materialer, da syningerne perforerer materialet, hvilket kan medfører lækager.



Sådan vælges dækkenet og størrelsen

Hvis du har brug for et dækken som hesten skal kunne gå på fold med, så skal du vælge et udedækken. Kombidækkener kan bruges som både stald-, transport- og sveddækken. Sveddækkener bruges på svedige/våde heste (også under andre dækkener). Øvrige dækkener anvendes først og fremmest til stald- og transport.

Du vælger størrelse efter hestens ryglængde, mål fra manken til halerod (se billedet).

Når du prøver dækkenet, så husk altid at lægge et lagen eller et tyndt dækken under, tættest hesten. Er dækkenet blevet beskidt eller på anden måde ser brugt ud, kan vi ikke tage det retur, hvis det ikke passer.

Sådan måler du

Mini/Kat. III-pony105 cmKat. III/II-pony115 cmKat. II/I-pony125 cmKat. I-pony/Cob/Full135 cmFull145 cmX-Full155 cmXX-Full165 cm

Forskellige dækkentyper

Stalddækken

Stalddækkenets formål er at holde hesten varm, når hesten står i stalden. Det er ikke et dækken som kan bruges udenfor i regn og rusk. Det er en fordel, hvis ydersiden på dækkenet er glat, da det så er meget nemmere at holde rent. Indersiden af dækkenet kan være af nylon, bomuld eller fleece. Der findes forskellige tykkelser på dækkenerne og tykkelsen angives i gram. Har du f. eks. en hest, der er klippet over hele kroppen og en kold stald, så har du sandsynligvis brug for et dækken der er foret med 300-500 gram, for at hesten kan holde varmen.

Sveddækken

Sveddækkenet bruges til at transportere sved og fugt væk fra hesten uden den bliver kold. Fleece- og uldne dækkener er ideelle til formålet, da fugten trænger igennem materialet og lægger sig på ydersiden af dækkenet. Disse dækkentyper egner sig også særdeles godt til transport, da hesten forbliver tør selv om den skulle begynde at svede under transporten.

Regndækken

Regndækkener findes både med og uden foer. Når man skal vælge et regndækken, så er det ikke kun vigtigt, at det kan holde regnen ude, det skal også være åndbart. Ellers risikerer man at hesten bliver fugtig og klam på indersiden.

Vinterdækken

Vinterdækkener skal have samme egenskaber som regndækkener, altså kunne holde regn og nedbør ude, men samtidig være åndbare, så hesten holdes tør og varm. Derudover skal de være tilpas foret, så hesten beskyttes mod kulden.

Insekt- og eksemdækkener

Insekt- og sommerdækkener beskytter hesten mod generende insekter. De findes også med UV-beskyttelse, som derfor også beskytter hesten mod solens skadelige stråler.


Har hesten sommereksem, så anbefales det, at bruge et eksemdækken, da det beskytter mest effektivt mod de mitter, der forsager sommereksemen.


Mange af dækkerne kan fåes med både hals og maveplade.

Lændedækken

Lændedækkener findes normalt i to forskellige modeller. Den ene model er med remme som du spænder fast i sadelgjorden og den anden er uden remme. Denne lukkes med velcro foran sadlen ved manken og kan lægge ind under sadelklapperne. 


Lændedækkenet skal holde hesten varm og tør på krydset og bruges under opvarmningen, til afskridtningen eller under hele rideturen. Dækkenerne findes i forskellige materialer. Det kan være alt fra fleece og uld til vandtæt nylon med varmt foer. Mange dækkener er desuden forsynet med reflekser, som er en fordel hvis man rider trafikerede steder.

Sådan imprægnerer du dine dækkener

Følg vaskeanvisningen og skyl grundigt, så alt vaskemiddel er væk. Lad dækkenet tørre. Imprægner og lad tørre i ca. 12 timer. OBS! Dækkenet kan blive mørkere i farven efter imprægnering.

Hvis tø-sne bliver liggende på dækkenet kan selv vandtætte og åndbare dækkener føles fugtige. Ved langvarig regn trænger, der ofte vand ind ved hals og manke og dækkenet bliver fugtigt ved kanterne. Slidte og vaskede dækkener kan med tiden miste vandtætheden. Du kan imprægnere dem, så de igen bliver vandtætte. Vask ikke udedækkener for ofte. Børst i stedet skidt og snavs af dækkenet, når det er tørt.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.