Dækkener
Dækken eller ej?
Heste kan sagtens klare sig igennem en vinter uden at skulle have dækken på. Dette kræver dog, at de er vant til det, at de er sunde og raske, bliver fodret og har god mulighed for at bevæge sig samt et læskur mod regn og vind, hvis de går ude døgnet rundt. Opfyldes disse kriterier ikke eller bliver din hest skadet og måske fortsat skal gå i løsdrift, så bliver du muligvis nødt til at give den dækken på, medmindre vinteren er meget mild.
Holdes hesten i gang gennem vintersæsonen og trænes, så den kommer til at svede, kan det være nødvendigt at klippe den og lægge dækken på. Man kan klippe hesten på forskellige måder. Klippes den kun under halsen, så behøver du ikke kompensere den afklippede pels med et dækken – klipper du derimod hele eller store dele af hestens pels, så bør du give den dækken på både ude som inde.
Det dækken hesten går med mest skal altid passe optimalt i både model og størrelse. Hööks har meget at vælge imellem. Det er ikke rart for hesten, hvis dækkenet er for stort eller for dybt skåret, så det glider ned over manken. En klippet hest er ofte lidt mere sart med hensyn til skarvemærker, så selvom dækkenet ligger godt, kan der alligevel komme slidmærker ved skulderen. Risikoen for slidmærker mindskes betydeligt, hvis man anvender en såkaldt bringebeskytter.
Dækkeners holdbarhed
Holdbarheden eller slidstyrken angives i denier (D), desto højere værdi desto bedre holdbarhed. Men man bør være opmærksom på, at det også afhænger af materialet. Nylon er generelt meget stærkere og mere elastisk end polyester, hvilket betyder at et nylondækken med lavere denier kan have samme holdbarhed som et polyesterdækken med højere denier. Har man flere heste gående på samme fold, så kan det ofte godt betale sig, at købe et dækken i en bedre kvalitet og med en høj denier værdi, da det tåler lidt mere.
Hvis hesten træder eller sidder fast i dækkenet, så kan selv det stærkeste dækken gå i stykker. Den bedste måde at reparerer et udedækken på er, at klippe evt. trævlet stof væk og derefter lime en lap fast på indersiden samt evt. sy rundt om selve hullet. Man bør dog sy så lidt som muligt i vandtætte materialer, da syningerne perforerer materialet, hvilket kan medfører lækager.