• 90 dages returret for medlemmer
  • Sendes inden for 1-2 hverdage
  • Sikker handel
  • Mindste ordreværdi er 200 kr

Mine favoritter

Henter flere produkter...

Almindelige sygdomme

Heste bliver præcis som os mennesker indimellem syge og nogle er mere sarte og modtagelige end andre. Hvis du kender din hest godt, så vil du tidligt opdage, hvis noget er galt og hurtigt kunne igangsætte en eventuel behandling.

Kolik

Kolik er en samlet betegnelse for smerter i maven. Har hesten kolik ses det oftest ved at den bliver urolig, skraber med forbenene, løfter bagbenene og kigger om mod maven. Den vil gentagende gange lægge sig ned og rulle. Har du mistanke om kolik, så fjern alt hestens foder og forsøg at få hesten til at bevæge sig. Træk eller longere den let, det kan hjælpe med til at få maven i gang. Hjælper det ikke eller er hesten meget påvirket, så tøv ikke med at kontakte dyrlægen. Inden du ringer og hvis det ikke er akut, kan det være en god ide først at kontrollere hjerteslag/puls, slimhinder, tarmlyde (det er ikke gode tegn, hvis ikke der er nogle lyde), temperatur og afføring. Hvis hesten er for urolig til af få taget puls og temperatur, så lad være. Risikoen for at der kan ske en ulykke vil være for stor.

Du kan forebygge kolik ved at sørge for:

  • Fri adgang til drikkevand
  • Regelmæssig motion
  • God foderhygiejne
  • At give opblødt Betfor eller kogt hørfrø der har en positiv indvirkning på tarmfunktionen
  • Regelmæssigt ormetjek
  • Regelmæssig tandtjek

Nyreslag

Nyreslag viser sig ved at hesten bliver stiv og ikke vil gå. Den sveder og er øm ved berøring af muskulaturen ved bagparten. Urinen får en rødlig farve og både åndedræt og puls stiger. En hest som uregelmæssigt motioneres/trænes eller der ikke sættes ned i foder under træningsfrie perioder har større risiko for at blive ramt. Det er når hesten skal i bevægelse igen efter en kort pause af symptomerne viser sig. Hvis du har mistanke om nyreslag, så lad omgående hesten stå stille. Giv den et dækken på så musklerne holdes varme, tilbyd den vand og hvis den lægger sig ned, så lad den ligge, men sørg for at den ligger så blødt som muligt. Kontakt omgående dyrlægen for rådgivning og eventuel behandling.

Følgende kan være med til at forebygge nyreslag:

  • Regelmæssig motion
  • Grundigt tjek af foderrationerne, nedsæt mængden ved træningsfrie perioder
  • Giv evt. et tilskud af selen, vitamin E og B. Vær opmærksom på at du ikke overfodrer med selen og vitamin E.

Forfangenhed

Forfangenhed er en inflammation i hoven som er meget smertefuld. Hesten kan ikke gå, hovene bliver varme, specielt forhovene. Man oplever en øget puls i koden.

Der findes tre kendte årsager til forfangenhed:

1) Forfangenhed i forbindelse med foling. Efterbøren er ikke kommet ud og forårsager livmoderinflammation som påvirker cirkulationen i hovene.

2) Forfangenhed pga. overbelastning. En hest som har været meget halt i en periode har risiko for at blive forgangen i det raske ben på grund af manglende aflastning.

3) Foderrelateret forfangenhed. Den hyppigste form for forfangenhed er den foderrelaterede. Den kan skyldes at hesten har skiftet foder for hurtigt, du bør vænne hesten til et nyt foder over mindst to uger. Dette gælder også når hesten skal sættes på sommergræs. Årsagen kan også være den, at hesten har fået for meget foder eller græs. Der er derfor vigtigt at du nedjusterer fodermængden ved en skadespause eller under en mindre anstrengende træningsperiode.

Får du mistanke om, at din hest er forfanget, så lad den stå inde på blødt og tørt underlag, fjern alt krybbefoder, køl gerne benene ned og kontakt dyrlægen. Det er meget vigtigt at hesten kommer i dyrlægebehandling så hurtigt som muligt.

Halthed

Hvis hesten træder forkert kan det medføre en akut forvridning med varme, hævelse og halthed til følge. Led og sener kan blive overbelastede og det kan medfører at hesten bliver halt. Frakturer ses heldigvis relativt sjældent hos heste. De kan være meget svære og komplicerede at behandle.

Bliver din hest akut halt, så tjek allerførst at der ikke sidder noget fast i hoven. Mærk og tryk ned langs benet for at opdage en evt. varme, hævelse eller ømhed.

Hvis hesten kun er lidt halt, så giv den fri et par dage og hold øje med at det ikke bliver værre. Opstår der ikke bedring eller er den blevet mere halt og måske ikke støtter på benet, så skal du kontakte dyrlægen.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.